2012-05-24

Saft av hägg


Jag älskar när häggen börjar blomma och dess underbara doft, då vet jag att det är vår och till min stora lycka upptäckte jag att man kan göra saft på häggens blommor! Tänk att kunna överföra denna ljuvliga doft till något man kan dricka.




Både min mor och svärmor var väldigt skeptiska när jag berättade att jag skulle göra saft på hägg. De sa båda att hägg är giftigt. Efter lite forskning i området så visar det sig att hägg är giftig, men endast kärnorna i bären. På samma sätt som körsbärskärnor är giftiga. Man kan alltså använda och äta både bären och blommorna utan bekymmer. Jag tycker själv att saften blev en hit och nu när det äntligen har varit några varma dagar är det ett välkommet inslag när jag kommer hem från jobbet. 




Häggsaft (omarbetad från Söta saker)
30 klasar häggblommor
1 liter vatten
1 kg socker
30g citronsyra
1 citron

Skölj blomklasarna i kallt vatten och rensa dem så att bara blommorna är kvar.
Koka sedan upp vattnet tillsammans med sockret, rör tills sockret lösts upp. Rör ner citronsyran.
Rengör citronen och skär den i skivor och lägg ner dessa i en stor skål tillsammans med blommorna.
Häll över sockervattnet medan det fortfarande är hett och låt det svalna. Förvara i kylen i tre dagar och sila sedan genom silduk. Tappa på rena flaskor och späd en del saft med fyra delar vatten vid servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar