2013-05-03

Grytbröd med Durum och Vete

Vi håller på att prova en diet som går ut på att vi bara äter cirka 600 kalorier om dagen 2 dagar i veckan. Enligt vissa rön ska det vara bra mot allt möjligt, till exempel minska risken för cancer, diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar. Jag vet inte riktigt hur de långsiktiga effekterna ser ut men det känns som en diet värd att prova på. Det bästa är att jag slipper ge upp något, vilket är något jag haft problem med diverse andra dieter jag provat. 2 dagar i veckan äter vi lite mindre och nyttigare, resten av veckan kan vi äta normalt. Det känns nästan ännu lite bättre att få äta det där hembakta brödet också dagen efter att vi haft en lågkaloridag, man hinner börja längta lite, fast inte så mycket så att man förgås av sug efter något under de dagar vi äter en lågkalorikost. 


Grytbröd med durum och vete

3-4 ärter jäst
350 g kallt vatten
1½ tsk salt
300 g vetemjöl
100 g durumvete

Smula ner jästen i en bunke och lös den i vattnet. Rör i salt och rör sedan i mjölet så att det precis blandar sig med resten av ingredienserna. Plasta in bunken och låt degen jäsa över natten i rumstemperatur. 
Sätt in gjutjärnsgrytan i en kall ugn och värm till 275 grader. Använd en degskrapa för att lossa degen från bunken och stjälp försiktigt ut den på ett mjölat bakbord. Vik degen några gånger över sig själv med hjälp av degskrapan. Skrapa sedan ned degen i den varma gjutjärnsgrytan och sätt på locket. Grädda i 5 minuter och sänk sedan värmen till 225 grader. Baka brödet i ytterligare 30 minuter. Ta av locket och baka i 20 minuter till. Ta ut brödet och låt det svalna på galler utan bakduk


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar